VINS BLANCS, SECS SOUPLES ET FRUITÉS
TYPE D'ACCORD : CUISINE VARIÉE ALLANT DU SIMPLE A PLUS ÉLABORÉE MAIS SANS RECHERCHE AROMATIQUE TROP COMPLEXE ;
COQUILLAGES CRUS OU CUISINÉS, PATES AUX FRUITS DE MER, POISSON GRILLÉ OU CUISINE SIMPLEMENT, MOUSSELINE DE POISSON, CHARCUTERIES, FROMAGES DE CHÈVRE DEMI-SEC ET SEC.
CARACTERISTIQUES : BOUCHE CONSTRUITE SUR LE FRUIT, LA RONDEUR ET LA FRAÎCHEUR ; AROMES EXPRESSIFS FRUITÉS ET/OU FLORAUX; FINALE DÉSALTÉRANTE ET PARFUMÉE.
CÉPAGES : ALTESSE, CHARDONNAY, CHENIN, CLAIRETTE, GROSMANSENG, MAUZAC, ROLLE, SAUVIGNON, SEMILLON, UGNI BLANC,
VERMENTINO.
APPELLATIONS : BANDOL, BELLET, CASSIS, CHABLIS, COTES-DE-BLAYE, COTEAUX-D'AIX, COTES-DE-PROVENCE, GAILLAC, GRAVES, JURANÇON SEC, PICPOUL-DE-PINET, POUILLY FUME, POUILLY-FUISSE, MONTLOUIS, ROUSSETTE DE SAVOIE, ROUSSETTE DU BUGEY, SAINT-VERAN, SANCERRE, SAUMUR, VIN DE CORSE.
SERVICE : A BOIRE DANS LES 3 PREMIERES ANNEES DE BOUTEILLE ; SERVIR FRAIS, ENTRE 8 ET 10 °C.
----------------------------------------------------
WHITE WINE, DRY, SUPPLE AND FRUITY
Type of pairing: varied cuisine ranging from simple to more elaborate but without overly complex aromatic research;
Raw or cooked shellfish, pasta with seafood, grilled or simply cooked fish, fish mousseline, charcuterie, semi-dry and dry goat's cheese.
Characteristics: mouth built on the fruit, the roundness and the freshness; expressive fruity and/or floral aromas; final
refreshing and fragrant.
Grapes: Altesse, Chardonnay, Chenin, Clairette, Gros Manseng, Mauzac, Rolle, Sauvignon, Sémillon, Ugni Blanc,
Vermentino.
Appellations: Bandol, Bellet, Cassis, Chablis, Côtes-de-Blaye, Coteaux-d'Aix, Côtes-de-Provence, Gaillac, Graves, Jurançon
dry, Picpoul-de-Pinet, Pouilly Fumé, Pouilly-Fuissé, Montlouis, Dogfish from Savoie, Dogfish from Bugey, Saint-Véran, Sancerre, Saumur, Wine from Corsica.
Service: to be drunk within the first 3 years of bottle; to serve
cool, between 8 and 10°C.