ACCORDS DE VINS ROUGES COMPLEXES, ÉLÉGANTS ET RACÉS AVEC DES PLATS CUISINÉS
TYPE D'ACCORD : CUISINE SAVOUREUSE ET MITONNEE AVEC SAUCE AU VIN : COQ AU VIN, ŒUF EN MEURETTE, VIANDE BLANCHE ET ROUGE ROTIE, PETIT GIBIER A POIL ET A PLUME, FROMAGE A PATE MOLLE ET CROUTE FLEURIE PAS TROP FORT.
LES VINS - APPELLATIONS : GRANDS VINS DE BOURGOGNE, DE LA COTE DE NUITS COMME CHAMBOLLE-MUSIGNY, GEVREY-CHAMBERTIN, VOSNEROMANEE, DE LA COTE DE BEAUNE COMME CORTON, POMMARD, VOLNAY ET DE LA COTE CHALONNAISE COMME MERCUREY.
CARACTERISTIQUES : BOUCHE SOYEUSE, ELEGANTE, CONSTRUITE SUR DES TANINS FINS ET ENCORE FERMES DANS LEUR JEUNESSE ; AROMES EXPRESSIFS DE FRUITS ROUGES AVEC DES NOTES DE SOUS-BOIS; FINALE PERSISTANTE ET RACÉE.
CÉPAGES : PINOT-NOIR
SERVICE : À BOIRE APRES UN MINIMUM DE 3 ANS DE BOUTEILLE ; SERVIR ENTRE 16 ET 17 °C.
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COMPLEX, ELEGANT AND RACED RED WINE PAIRINGS AND COOKED DISHES
Type of food pairing: savory, simmered cuisine with wine sauce:
Coq au vin, poached egg, roasted white and red meat, small game and feathered game, soft cheese and not too strong a bloomy rind.
Wines - Appellations: great wines from Burgundy, from the Côte de Nuits such as Chambolle-Musigny, Gevrey-Chambertin, Vosne Romanée, from the Côte de Beaune such as Corton, Pommard, Volnay and from the Côte chalonnaise such as Mercurey.
Characteristics: silky, elegant mouth, built on fine tannins and still firm in their youth; expressive aromas of red fruits with hints of undergrowth; persistent and racy finish.
Grapes: Pinot Noir
Service: to drink after a minimum of 3 years in the bottle; serve between 16 and 17°C.